Nekoliko koraka za idealno uređenje vašeg dvorišta

Nekoliko koraka za idealno uređenje vašeg dvorišta

Bilo da tražite ideje za uređenje dvorišta kako biste ga preuredili, ili inspiraciju kako biste ga što bolje prilagodili svojim potrebama, poput baštenskog nameštaja, popločavanja, svetla, biljaka, ograde, podnih obloga i još mnogo toga, u tekstu koji sledi možete naći ideje koje mogu da vam pomognu da transformišete svoje dvorište bilo da je veliko ili malo - a time ćete svakako povećati vrednost svoje imovine. Ali pre nego što nastavite sa bilo kakvim uređenjem ili redizajniranjem,pogledajte svoje dvorište u celini, razmislite o načinu na koji želite da ga koristite - sadite ili uzgajate povrće, sunčate se, jedete na otvorenom ili jednostavno sednete da uživate u šolji kafe. Odgovori na ova pitanja daće vam jasnu predstavu o tome kako bi vaše dvorište trebalo da izgleda. Evo nekoliko korako koji će pomoći da prostora koji imate iskoristite na najbolji način.

Dovedite svoj travnjak u oblik

Pogledajte kroz prozor ka dvorištu i najveći oblik koji ćete verovatno videti je vaš travnjak. Njegov oblik daće dvorištu dobar početni izgled, ali zapamtite ne mora biti pravougaonik - pokušajte sa ovalnim, kružnim, kvadratnim ili duguljastim oblikom.

uredjenje dvorista

Planirajte sadnju

Najbolje uređenje prostora počinje sa strukturnim biljkama ispunjenim lepim, cvetnim biljkama. Zato koristite zimzeleno grmlje na kraju svake ograde i ukoliko želite da nešto naglasite. Uključite malo grmlje kao što su kuglice ili velike zimzelene biljke, na primer mahoniju, za veće površine. Kada dobijete ovaj okvir, popunite praznine lepim cvetnim biljkama. Pokušajte da se držite samo pet ili šest različitih tipova i rasporedite ih u ponavljane obrasce za koordiniran i skladan efekat. Širina od jednog metra ili više savršena je veličina, što vam daje dovoljno prostora za postavljanje manjih biljaka spreda s višim iza njih a ako nemate mesta, možete zasaditi puzavice. Kada birate cvetne biljke, pokušajte da neke od njih budu višesezonske.

Drveće

Zrelo drveće može biti polazna osnova za velika dvorišta. Ona prave prirodan hlad i mogu se koristiti i kao krošnja za senike, viseću mrežu, viseće lampe ili viseće ukrase. Drveće takođe može sakriti neprivlačan pogled, zaštititi od buke i imaju značajnu korist za prirodu, pružajući polen insektima i sklonište za ptice, i pretvarajući ugljen-dioksid u vazduhu u kiseonik. Rastući trend su drve'a sa više stabala-sadnja ovih biljaka može stvoriti elegantne krošnje koje stvaraju upečatljiv strukturni iskaz i stvoriti šumsko okruženje u dvorištu.

Popločavanje

Boja i stil popločavanja i način polaganja mogu biti značajan akcenat dizajna za čitavo dvorište. Na primer, sivi ili beli kamen položen nasumičnim uzorkom daće izgled francuskog vrta; crno ili srebrno popločavanje organizovano u regularnom dizajnu formiraće elegantne i moderne šeme; dok zlatni kamen raspoređen po mešovitom obrascu stvara osećaj engleske bašte. Napravite lepu šemu usklađujući svoje biljke sa izborom popločavanja. Na primer: Sivi ili beli kamen odlično izgleda sa ljubičastim i belim cvetovima. Crno i srebrno popločavanje izgleda neverovatno sa jakim bojama, poput crvene, narandžaste i žute. Zlatno popločavanje deluje sa cvetovima koji imaju meke tonove - ružičastu, lavandu i kreda žutu.

uredjenje dvorista

Različiti nivoi

Da li je vaše dvorište u različitim nivoima? Ako vam se ne sviđa ideja o kamenim stepenicama, možete postići besprekoran izgled sa svojim postojećim travnjakom, na primjer, omogućavanjem protoka iz jednog prostora u drugi. Možete koristiti gazišta od trave, integrišući ih u postojeći travnjak za povezivanje donjeg dvorišta sa delom iznad. Ako imate neravnu ili nagnutu baštu, podovi su idealna i isplativa opcija za nivelisanje. Brodski pod takođe može podeliti nivoe, što ga čini idealnim prostorom za baštenski nameštaj. Ekološki prihvatljive i bez održavanja kompozitne ploče za podove inovativna su mešavina poliuretana i mešavine minerala koje nude izgled i lepotu prirodnog drveta. Ovaj pod bez ima neporozni gornji sloj, pa se u osnovi sam čisti, tako da će kiša obaviti teži deo posao.

Nameštaj

Za manja dvorišta i terase možete izabrati sklopivi nameštaj ili klupe koje se mogu staviti ispod trpezarijskog stola kada se ne koriste. Sofe u obliku slova L mogu biti veoma praktične, dok veće prostore mogu zauzeti kompletne garniture za sedenje sa odgovarajućim stolicama, sofama i stolovima, ležaljkama i dnevnim krevetima ili modernim visećim stolicama. Uložite u dobar set baštenskog nameštaja koji će trajati godinama, ostavite dovoljno prostora da svaka osoba može udobno da sedne i izvuče stolicu. Stručnjaci za pejzažnu arhitekturu i uređenje vrtova se slažu u tome da trpezarijski sto najbolje funkcioniše u delu dvorišta koji ima dosta sunce u prvom delu dana dok su prostori za sedenje idealni za uživanje u večernjim satima. Ako ne možete da premestite svoj baštenski komplet u zatvoreni prostor preko zime, kupite presvlake za nameštaj kako biste ga zaštitili i produžili mu vek trajanja. I koji god baštenski nameštaj da kupite, ne zaboravite da ga opremite spoljnim jastucima za dodatnu udobnost. Takođe nemojmo zaboraviti i ostali baštenski nameštaj kao što su ležaljke, roštilj ili otvoreni kamin, sve u skladu sa sredstvima koje imate i možete potrošiti u kupovinu.

uredjenje dvorista

Obratite pažnju na ogradu

U malom vrtu, rubni zidovi, ograde ili žive ograde mogu biti element koji se najviše vidi, pa je zaista važno da izgledaju dobro. Ne moraju svi biti isti, ali pokušajte omogućiti vizualne veze među njima. Na primer, mogli biste imati istu vrstu ograde i uz njih možete zasaditi puzavice u usklađenim bojama. Ako niste u mogućnosti promeniti ogradu, ofarbajte je ili obložite letvama.

Odvojene zone u dvorištu

Ukoliko vam prostor to dozvoljava odvojene zone mogu biti ukras dvorišta. Možete deo odvojiti za uživanje i relaksaciju, deo ukoliko želite imati svoju baštu u kojoj bi uzgajali povrće kao i prostor za letnju kuhinju i pripremu hrane na otvorenom. Razmislite o tome kako svoj spoljni prostor možete pretvoriti u opuštajuće utočište sa udobnim baštenskim dekorom i nameštajem. U osnovi želite stvoriti izgled dnevne sobe, samo napolju, a ne unutra, pa to imajte na umu kada ste u potrazi za dekorom i dodacima. Na primer, mogli biste da uložite u spoljni tepih, baštenska ogledala, vodootporni zvučnik, grejač za dvorište…Postoji mnogo ideja koje možete pronaći na internetu od drvenih senika sa letnjim kuhinjicama pa do kompleksnih prostora za sedenje od kovanog gvožđa u kombinaciji sa staklom i kamenom, izbor je takođe u skladu sa vašim budžetom.

uredjenje dvorista

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi postaju sve popularniji u uređenju vrtova. Njih možete postaviti bilo gde, samo ne zaboravite da izaberete prave biljke za taj deo dvorišta, baš kao što biste to učinili sa ogradom. Dostupno je i puno zidnih sadnica te pronađite onu koja najbolje odgovara vašem prostoru. Mešavina cvetnog grmlja i višegodišnjih biljaka, kao što su buddleia i fuschia dopunjuje zimzeleni okvir i stvara odličan efekt tokom cele godine. Alternativno možete uz običan zid postaviti nosače saksija i korišćenjem biljaka puzavica i zidnog grmlja, kao što su klematis, ruže, orlovi nokti ili glicinije dobiti zeleni zid.

Ne zaboravite svetla

Nikako nemojte potcenjivati koliko je rasveta važna za stvoranje atmosferu u vašem vrtu. Na isti način na koji postavljate unutrašnju rasvetu, učinite isto za osvetljenje u bašti i birajte različite izvore osvetljenja kako biste u spoljnom prostoru mogli uživati i kad sunce zađe. Bilo da se radi o bajkovitim svetlima ili fenjerima razbacanim duž baštenske staze svetla koja odaberete uneće karakter, ambijent i atmosferu u vaš prostor - a bitna su i za obedovanje na otvorenom.

uredjenje dvorista

Preuzeto sa imovina.rs

2024. Sva prava zadržana. IDEAL konsalting doo
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.